12 Şubat 2014 Çarşamba

MESELE; Şehrin sac kebabçıları




MESELE; ŞEHRİN SAC KEBABÇILARI,
Karnımın acıktığından da olsa gerek bu yazının sebebi. Tarihlerini anlatmak ya da gurmelik gibi bir niyetim yok, onu hemen baştan söyleyeyim. Ama hangilerini daha çok sevdiğimi de söylemeyecek değilim. ...Kırkbir yıllık meftun hayatımda, kendimi mutlu hissetmeme sebep olan lezzet durakları olacak meselem.

Ethem Usta’yla başlamak ve ona ulaşması için bir Fatiha üç İhlas okumak olsun ilk işim. Allah rahmetiyle muamele etsin güzel insandı Ethem amca. Bankalar caddesinde, Billur kahvecisinin üzerinde, Bankalar caddesinde sırtınızı kaleye verince Camikebir'e dönmeden, ağırlıklı terzilerin bulunduğu, dik ve ara sahanlıksız bir merdivenle ulaşılırdı mekana. Amacım kati olduğu için üst katı pek incelememişim herhalde ki bildiğim bahsini edeceğim başka kimse yok pasajdan. İşini çok severdi, hissederdiniz girdiğinizde içeri. İki oğluyla beraber işletirdi mekanı. Adını hatırlayamadığım ama muhtemelen Ali olan bir de süper insan, garson abi vardı. Ethem amca rahmetli olduktan sonra dükkan bir süre daha faaliyet gösterse de sonradan kapandı. Oğullarını Eski Sanayi de bu işi devam ettirirken gördüm sevindim bir kaç yıl önce. Ali abiye ise bir başka lokanta da rastladım ama gözlerinde kebapçıda ki tarihe tanıklık eden pırıltı yoktu. Hatırımda kalan Ramazan gelmeden önce Meram Lokantasında final yapardık arkadaşlarımla. Oruca başlayacağımız ilk günden ve Meram'dan öce uğrardık Ethem Ustaya. Genelde bir buçuk porsiyon tercihimi Ramazan finali öncesi ilave ekmeksiz tek porsiyon olarak geçiştirirdim.

Kebapçı Şakir; Ticaret Odası'ndan Atatürk Evi'ne doğru giderken soldaki mekan. Kayseri'nin en eskilerinden. Babaları belki dedeleri bile bu işi yapan şehrin en eski sac kebapçılarından. Zannedersem iki kardeş işletiyor. 4,5m'ye 10m gibi bir mekan. Girişin en son ucunda kebapların piştiği ocak. Kasa ocağın hemen önünde. Genelde parayı ödemek için kalktığımızda ocağın başında sac kebabını pişiren kardeşlerden büyük olan kardeş ilgilenir sizle. Hem kebabı pişirip hem de kasa işlemlerini yapabilmesi ayrı bir maharet. Kebap türü rahmetli Ethem Amcamınki ile benzer. Sac kebabı servisinde domates sosu kullanmayışı kebabın ve ekmeğin sadeliği, hissetmek istediğin lezzeti damağınıza adeta yapıştırır. Buraya gittiğimde kuyruk yağında kızarttığı ekmeğin çıtır olmasını özellikle isterim. 14 yıllık iş ortağım ve dostumla ne yiyelim dediğimizde aklımıza gelen ilk yer.

Adem Baba; eski büyük sinemanın önünden Kayseri Lisesi'ne doğru giderken sağdan ikinci sokağın sağdan üçüncü dükkanı. Aslında tarif bile etmeye gerek yok. Kayseri'de burayı herkes genelde bilir. Burayı diğerler kebapçılardan ayıran en büyük özellik ekmeğinin domates ve kırmızı biber sosuna bulayarak kuyruk yağıyla sacda çıtır hale getirmesidir. Burası da Kayseri'nin en eski kebapçılarından birisidir. Bütün sac kebapçılarının olduğu gibi akşam da açık olmaması ailesel faaliyetlerde, aile fertlerinin bu lezzetlerden mahrum kalmasına da sebep olmaktadır. Eğer çarşıda ve arkadaşlarımla isem nerede yemek programımız olursa olsun yemek üstü tatlı için burayı tercih ederim. Tel kadayıf üzeri tahin ve veya kaymak buraya tütün mahiyetinde bağlılık adeta benim için.

Yeni Sanayi'de Ağaç Altı; o bölgedeysem kaçınılmaz öğle yemeği fırsatım. Genelde pide arası servistir. Pideyi yarıp sacın üzerine basarak içine koyun eti, domates, biber ve isteğe bağlı soğanla servis ediliyor. Başka bir şubesinin olmayışı lezzetin daimliği açısından bence önemli.

Aydınlıkevler’de doğdum ve büyüdüm. Mahallemizin kebapçısından bahsetmezsem olmaz. Birlik Mensucat İlkokulu'nda okul arkadaşım Ethem'in babasının kebapçı dükkanı vardı. Küçük Mustafa Mahallesi'nde, harçlıklarımızdan biriktirdiğimiz nispette, ilkokul ortaokul ve lise yıllarımın en tanıdık lezzeti Tarhan Usta Kebap Salonu'dur. Hala sık sık uğradığım bir mekan. Okul arkadaşım artık benden para almıyor. Muhabbetim var bu mekana. Uğramanızı tavsiye ederim.
Yeni Sanayide birde Numan Baba Kebap Salonu var. Sahabiye Mahallesi'nde de şubesi var. Tarz ve lezzet ağaçaltı kebapla benzer. Yeni Mahalle'de de bir sac kebapçısı var. Yeni Mahalle meydanının fuar tarafından girdiğinizde ilk sağa dönün yaklaşık elli metre sonra sağda. Belki adını bilemediğim yerini öğrenemediğim birçok yer vardır.

Buraları anlatışımdaki asıl sebep hepsinin bu işi ticaretten ziyade amatör bir ruhla geçmişine sahip çıkarak lezzetleri yaşatma isteğindendir. Afiyet, şifa olsun… i.r.
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder